Většina kuřat v britských obchodech obsahuje nebezpečné bakterie
28.11.2014 Londýn 27. listopadu (ČTK) - Téměř tři čtvrtiny čerstvých kuřat prodávaných v britských obchodech obsahují stopy bakterií rodu Campylobacter, které mohou způsobit smrtelnou otravu.

Bakterie způsobují nejčastější nákazu jídlem
Informoval o tom dnes britský úřad pro bezpečnost potravin FSA. Dodal, že velcí prodejci potravin tomuto problému nevěnují dostatečnou pozornost.
Bakterie rodu Campylobacter představují nejběžnější formu otravy jídlem v Británii, která podle odhadů postihuje 280.000 Britů ročně. FSA nicméně podle agentury Reuters upozorňuje, že v případě dostatečné tepelné úpravy kuřete a řádného dodržování pokynů k jeho přípravě jsou zdravotní rizika minimální.
Výskyt ve více než 70% kuřat
Průzkum FSA zjistil, že stopy bakterií rodu Campylobacter obsahuje více než 70 procent prodávaných kuřat. U 18 procent dosahovalo množství těchto bakterií nejvyššího stupně kontaminace.
"Výsledky ukazují, že potravinářský průmysl, zejména maloobchodní prodejci, musí více pracovat na snížení množství bakterií rodu Campylobacter v čerstvých kuřatech," uvedl FSA. "Ukazuje to, že nás čeká ještě dlouhá cesta, než budou spotřebitelé před těmito bakteriemi v bezpečí," dodal.
Komentáře
Komentář může přidat jen zaregistrovaný uživatel