Tymián podpoří zdraví na buněčné úrovni
27.01.2016 Tymián je oblíbená aromatická bylinka s antimikrobiálními účinky, bohatá na antioxidanty. V tymiánu se nachází velké množství účinných látek s označením fytolátky, ke kterým se řadí především tymol, působící protizánětlivě a detoxikačně.

Působení na dýchací cesty
Tymián je přírodním prostředkem proti kašli a křečovitým stahům v průduškách. Usnadňuje vykašlávání a zlepšuje některé parametry funkce plic. Není divu, že se čaj z tymiánu využívá při dýchacích infekcích a zánětech jako prostředek k výplachu úst a kloktání. Ve formě ústní vody funguje tymián dokonce i proti kvasinkám.
Podpora funkce buněk
Západní strava je poměrně chudá na omega 3 mastné kyseliny a nerovnováha omega 3 a omega 6 mastných kyselin způsobuje vyšší vystavení organismu zánětlivým procesům. Tymián podle studií pomáhá udržovat v buněčných membránách mozku, ledvin, srdce i dalších orgánů potřebné poměry a množství tuků k jejich optimálnímu fungování. Samozřejmě musíme tyto zdravé tuky přijímat rovněž ve stravě. Výborným zdrojem jsou například ořechy, sójové boby nebo lněná semínka.
Tymián ve středomořské stravě
Ve středomořské kuchyni se tymián běžně používá a je zřejmě i jednou z příčin toho, proč je tato kuchyně tak zdravá. Chrání totiž cévy před aterosklerózou a snižuje nežádoucí tvorbu krevních sraženin. Jak je to možné? Tymián podporuje tvorbu oxidu dusičného ve výstelce cévních stěn. To je důležité zejména u obézních osob, kuřáků nebo diabetiků, samozřejmě v kombinaci se zdravějším životním stylem, vhodnou stravou a rozumným pohybem.
Jak tymián používat
Tymián můžeme inhalovat, s pomocí výparů z hrnce s vodou, ve které se tato bylinka louhuje, nebo také pomocí vaporizéru. Další varianta je tymiánový sirup, který si můžete vyrobit i doma, ústní voda nebo čaj. Velmi dobře chutná s těstovinami, fazolemi nebo v polévkách.
Komentáře
Komentář může přidat jen zaregistrovaný uživatel