Oslaďte si život karobem
15.11.2015 Karob je darem biblického stromu svatojánského chleba či chlebovníku, jehož plodem je dlouhý tuhý lusk s tvrdými semeny. Chcete-li trochu více odbornosti, jedná se o strom rohovník obecný.

Ale v čem vlastně spočívá jeho přínos? Karob je jednak skvělou náhražkou za cukr, který škodí ve větším množství, svou hodnotu má ale také jako náhražka kakaa. Je velice vhodný nejen pro alergiky, ale také pro lidi, kteří preferují zdravý život a mlsání bez obav.
Strom rohovník se vyskytuje hlavně v oblasti Středozemního moře, tedy v subtropickém až tropickém pásmu, a i proto je to rostlina nesmírně odolná, kterou znají obyvatelé místních končin již déle než 4000 let. Plodit ovšem začíná až po více rocích. Odměnou za takové čekání je pak plodnost, která může trvat i déle než sto let.
Podoby karobu
Nejčastěji se z karobu vyrábí sirupy nebo prášky, které si pak najdou široké spektrum využití v kuchyni, a zejména pak při výrobě zdravého cukroví. Vhodný je na výrobu mouky, ale také polev nebo dokonce lahodných náplní. Dá se výborně rozmíchat ve vodě, v mléku i dalších tekutinách.
Proč právě karob při dietě?
Kakao, čokoláda a zajisté také cukr, obsahují velké množství látek, které dietě právě nepomáhají, ba naopak je v nich vysoký obsah tuků a sacharidů, které se můžou hromadit a škodit. Omezíte je s pomocí karobu. Ten totiž obsahuje asi 20krát méně tuků a vůbec žádný kofein.
Rohovník je bohatým zdrojem vitamínů A i B, naleznete zde také značný obsah různých minerálů. Těmi nejdůležitějšími pak jsou vápník, hořčík a draslík.
Zdravé a posilující účinky karobu:
-
Energetický nápoj- obdoba kávy
-
Zlepšuje trávení díky vysokému obsahu vlákniny
-
Je vhodný na výroby potravin pro celiaky, tedy pro bezlepkovou dietu
-
Může být vhodným doplňkem stravy při kostních potížích, neboť obsahuje dosti vápníku
-
Karobový sirup je vhodný pro diabetiky
Komentáře
Komentář může přidat jen zaregistrovaný uživatel