Naučte se poznat a vypočítat kalorickou hustotu potravin
23.11.2015 Zajímáte se o to, co jíte? A říká vám něco pojem volumetrika? Tento přístup ke stravování je založen na existenci kalorické a nutriční hodnoty potravin. Princip je takový, že nezáleží jen na množství jídla, ale především na obsahu kalorií a živin v něm obsažených.

Jak vypočítat kalorickou hustotu potravin
Kalorická hustota potravin závisí především na jejich obsahu vody. Tento údaj lze snadno vypočítat tak, že vydělíme počet kalorií počtem gramů. Údaje najdeme na etiketách a výsledné číslo se pohybuje od 0 do 9 kcal/g. Nejvyšší kalorickou hodnotu mají tučné potraviny, ořechy, semínka, slané pochutiny a sladkosti. U oleje se hodnota blíží 9 kcal/g. Nejnižší hodnoty zjistíme u ovoce, zeleniny, libového masa a nízkotučných mléčných výrobků. Velmi nízkou kalorickou hodnotu mají například rajčata a jablka.
Čtěte etikety!
Při nákupu jídla tedy čtěte etikety, u některých potravin se totiž hodnoty těžce odhadují. Většinou je uvedeno množství kalorií na 100 g výrobku, hodnotu tedy stačí vydělit stem a získáme potřebné číslo pro porovnání.
Pozor na ořechy a sušené ovoce
Ořechy jsou zdravé, ale mají zároveň vysokou kalorickou hodnotu. Proto bychom je neměli jíst po kilech, ale malá hrst denně, pokud vezmeme v úvahu, kolik kalorií díky nim přijmeme, neuškodí. Pozor bychom si měli dát na sušené a proslazené ovoce. Touto úpravou se výrazně zvyšuje jeho kalorická hodnota. Pro příklad čerstvý banán má kalorickou hustotu 0,89 kcal/g, sušené a proslazené banánové plátky už ale více než 5 kcal/g!
Jak je to s nutriční hustotou?
Potraviny s vysokou nutriční hustotou neobsahují nasycené a transmastné tuky, sůl nebo jednoduché cukry. Naopak jsou bohaté na bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, vitamíny a minerály.
Jak znalost kalorické a nutriční hustoty pomůže zhubnout
Jak využít tyto informace při hubnutí? Pokud většinu potravin na talíři budou tvořit jídla s nízkou kalorickou hustotou, budete se cítit najedeni, ale snížíte energetický příjem, což povede k hubnutí. Pomůže k tomu zejména přidat si na talíř pokaždé porci zeleniny. Pokud chcete zdravě hubnout, je potřeba sice přijmout co nejméně kalorií, ale zároveň přijmout dostatek živin. Strava by měla být bohatá na potraviny s vysokou nutriční hodnotou, ovšem s nízkou kalorickou hustotou.
Komentáře
Komentář může přidat jen zaregistrovaný uživatel